Wat doet een elektricien?

Bookmark and Share

De elektricien houdt zich uiteraard bezig met elektrotechniek. De elektricien werkt met alles wat in en om het huis met elektriciteit te maken heeft. Het vak en de service van de elektricien zijn dan ook uitgebreid. Hier volgt een beknopt overzicht van de werkzaamheden die de elektricien voor u kan uitvoeren.

Elektrische installatie

De elektricien is allereerst gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met elektriciteit en elektrische installaties in huis. Denk hierbij aan de groepenkast, alles rondom verlichting en elk elektrisch apparaat wat u in huis heeft staan—van het koffiezetapparaat tot de wasmachine. De elektricien vervangt uw groepenkast, maar kan deze ook uitbreiden met extra groepen. Hij of zij kan lichtpunten verplaatsen, stopcontacten toevoegen, verwijderen en verplaatsen. In principe is bijna niets onmogelijk.

Onderhoud

Werkt de elektrische installatie naar behoren, dan wilt u dat uiteraard zo houden. Onderhoud is daarbij het sleutelwoord. De elektricien kan onderhoud uitvoeren aan uw complete elektrische installatie, de groepenkast, inspecties uitvoeren om te kijken of alles goed functioneert, en nog veel meer. Veel elektriciens hebben aantrekkelijke onderhoudscontracten ter beschikking.

Storingsdienst

We kunnen tegenwoordig zelden lang zonder elektriciteit. Van de koelkast en computer tot Internet en telefoonlijnen: we hebben ze nodig. Heeft u last van kortsluiting of storingen in de elektrische installatie, dan kunt u bij bijna alle elektriciens terecht voor een 24uurs storingsservice. Deze kunt u dag en nacht bereiken om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor het probleem. Er is altijd een elektricien bij u in de buurt.M

Elektriciteit aanleggen

Ook op plaatsen waar nog geen elektriciteit beschikbaar is kan het worden aangelegd. Handig, wanneer u de zolder wilt gaan gebruiken als studieruimte, of de schuur ombouwt als werkplaats. Maar denk ook aan het maken van een nieuw lichtplan, voor zowel in huis als in de tuin. Het aanleggen van elektriciteitsbuizen en het doortrekken van draden moet zorgvuldig en vakkundig gebeuren om storingen te voorkomen. Bovendien kan het werken met elektriciteit een gevaarlijke bezigheid zijn. Schakel hier daarom altijd een vakman voor in.

Overige werkzaamheden

Ook voor specifiekere doeleinden in en om het huis is een elektricien in te schakelen. Veel elektriciens zijn naast hun reguliere werkzaamheden gespecialiseerd op het gebied van alarminstallaties, data- en telecomnetwerken, toegangstechnieken (intercomsystemen, camera’s, geautomatiseerde poorten), brandalarmen, domotica (het automatiseren van handmatig gestuurde systemen) en groene energie.