Kosten van een elektricien

Bookmark and Share

De kosten van een elektricien variëren naar gelang de klus. Een simpele, snel uit te voeren klus is uiteraard goedkoper dan een technisch ingewikkeld karwei. De kosten van een elektricien zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1. Uurtarief van elektriciens

Erkende elektriciens rekenen tarieven van ongeveer € 30,- tot € 45,- per uur. Dit zijn gemiddelden. Sommige elektriciens bieden concurrerende prijzen, maar rekenen een hoger uurtarief voor meerwerk. Blijkt de klus meer tijd te kosten dan was gepland, dan betaalt u een hoger tarief. Er zijn ook prijsverschillen tussen zelfstandigen en elektriciens in loondienst. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid werk wat op dat moment beschikbaar is.

2. Kosten van materialen

Niet de allergrootste kostenpost (dat is het uurtarief), maar telt toch mee. De kosten voor nieuwe lichtschakelaars, stopcontacten en dergelijke hoeven niet snel op te lopen. Grotere uitgaven zijn onder andere stoppenkasten, met prijzen variërend van ongeveer € 200,- voor een kleine, eenvoudige stoppenkast tot ruim € 500,- voor een stoppenkast met twee aardlekschakelaars en extra groepen.

3. 21% BTW

Prijzen van elektriciens zijn vaak exclusief BTW. Voor deze branche en haar werkzaamheden geldt het BTW tarief van 21%. Let bij prijsopgaven en offertes of de BTW is inbegrepen. Vraag de elektricien om de volledige prijs, inclusief BTW.

4. Voorrijkosten

Het kan voorkomen dat uw elektricien voorrijkosten rekent. Deze verschillen per elektricien, klus en afstand van de klus. Vraag hiernaar en let er op bij de prijsuitzetting op de offerte.

5. Onderhoudsabonnement

Een onderhoudsabonnement is mogelijk voor bijvoorbeeld de CV ketel. Dit wordt gedaan door een elektricien die zich hierin heeft gespecialiseerd. Eens in de zoveel tijd wordt de ketel nagekeken en schoongemaakt. Het voordeel van een onderhoudsabonnement is dat de ketel minder risico loopt op slijtage of defecten. Grote reparaties worden zo voorkomen en dit kan dus voordelig uitpakken. U betaalt een gemiddeld maandbedrag van ongeveer € 7,- voor een basiscontract met alleen onderhoud, tot iets boven de € 10,- voor onderhoud en service zonder eigen risico.