Tips & checklist

Bookmark and Share

De elektricien weet alles van uw elektrische installatie. Er zijn kleinere klusjes in huis die u, mits met zorg gedaan, zelf uit kunt voeren, zoals het vervangen van een schakelaar of het ophangen van een nieuwe lamp. Neem de volgende tips goed door:

1. Veiligheid voorop!

Wat u ook doet, neem alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht. Is de spanning eraf? Gebruik desnoods een spanningsmeter (ook wel voltmeter) om dit te controleren. Dit apparaat sluit u aan op het punt wat u wilt controleren. U kunt direct aflezen of en hoeveel spanning er op het punt staat. Er zijn ook schroevendraaiers met een spanningsmeter. Er gaat een rood lampje branden wanneer er spanning op de schroef staat.

Weet u waar draden en behuizingen precies voor dienen? Hoe u deze demonteert en weer installeert? Welke gereedschap gaat u gebruiken en is het geschikt om te werken met elektriciteit? In de loop der tijd zijn oude elektriciteitsdraden vervangen door nieuwe, met een andere kleur. Houd onderstaand schema in acht bij het aansluiten van nieuwe draden op oude draden.

Soort draad Kleur en dikte Oude draden
Fase-draad (aanvoerdraad, stroomdraad) Bruin (2,5 mm²) Groen
Nul-draad (afvoerdraad) Blauw (2,5 mm²) Rood
Lamp- of schakeldraad Zwart (1,5 mm²) Zwart
Aarddraad Geel/groen (2,5 mm²) Grijs

2. De gebruiksaanwijzing

Lees deze altijd zorgvuldig door, van ieder product. Ook wanneer u al denkt te weten hoe het moet; vernieuwingen ontwikkelen zich in razend tempo. Bij twijfel: doe niets zelf, maar huur een elektricien in, of vraag bij hem/haar om advies. De elektricien kan ook alleen de laatste stappen overnemen: het aansluiten en afwerken.

3. De CE-markering

Let op deze markering op materialen. Het geeft aan dat het product voldoet aan de eisen van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming, zoals gesteld in de van toepassing zijnde EU richtlijnen en wetgeving. Veiligheid en kwaliteit zijn hierbij belangrijk om storingen en problemen te voorkomen.

4. De meterkast

De meterkast is het hart van de stroominstallatie in huis. Hier zitten de stoppen, aardlekschakelaar(s) en worden de groepen verdeeld. Kom nooit aan verzegelde delen van de installatie in de meterkast, zoals de aansluitkast van het energiebedrijf. Daarin zit de hoofdzekering en mag daarom nooit geopend worden.

5. Verlengsnoeren

Leg ze nooit vast, dit kan verhitting veroorzaken. Er zijn speciale, geaarde, verlengsnoeren verkrijgbaar voor buitengebruik. Sluit verlengsnoeren zo min mogelijk op elkaar aan. Verplaats het stopcontact of gebruik een verlengsnoer met langere draad.

6. Lampen ophangen

Hang lampen altijd op aan een haakje wat in het plafond is bevestigd. Hang ze nooit direct aan de installatiedraden. Moet er een extra lichtpunt komen? Bekijk uw lichtplan kritisch, misschien kunt u andere aanpassingen meteen meenemen. Let op het aantal punten per groep; houd rekening met niet meer dan 4 punten per stroomgroep.

7. Elektriciteit en vochtige ruimten

Vroeger werd er verschil gemaakt tussen “natte” en “droge” groepen. Tegenwoordig worden alle stroomgroepen extra beveiligd en geaard. Let in de badkamer op vochtdichte stopcontacten (o.a. herkenbaar aan een afdekklepje). Schakelaars dienen aan de buitenkant van de badkamer gemonteerd te worden. Douchebakken van staal en ander geleidende materialen moeten ook worden geaard, net als buizen en leidingen.

8. Wat kan er nog meer

Elektriciens kunnen nog meer voor u doen dan alleen de elektrische installatie vervangen, vernieuwen, uitbreiden of onderhouden. De elektricien kan een computernetwerk voor u opbouwen en aansluiten, alarmsystemen installeren, hekwerk automatiseren, en nog veel meer. Informeer bij uw elektricien naar de uitgebreide mogelijkheden.